Mus z gruszek do słoików

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    1,5 kilogram
  • cytryna

    1 sztuka
  • woda

    1/4 szklanki
  • cukier

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z obranych ze skórki gruszek, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Wymieszaj z sokiem wyciśniętym z cytryny, aby nie ściemniały. Do rondla z grubym dnem wlej wodę, dodaj pokrojone gruszki, przykryj rondel pokrywką i doprowadź do wrzenia. Następnie przestaw na najmniejszy palnik i smaż na bardzo małym ogniu, aż owoce się rozpadną. Odkryj rondel, dodaj cukier i mieszając praż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Gotowy mus zmiksuj blenderem, przełóż do czystych słoiczków i pasteryzuj 10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 22.09.2013 19:55
świetne zapasy na zimę
anemon 12.05.2013 11:53
Macie rację, prosto ze słoiczka smakuje najlepiej.
IZABELA29 12.05.2013 08:26
taki ze słoiczka jest najlepszy
barbara11561 12.05.2013 06:03
pychotka, zjadłabym nawet prosto ze słoiczka:)
caralajna 04.03.2013 07:14
bardzo lubię gruszki
pestka 13.12.2012 11:01
nie robiłam takiego musu - ale wszystko przede mną
kuklik 25.10.2012 15:26
wspaniałe
alaaa 21.09.2012 19:21
ja też takiego musu nie robiłam, ale zaciekawił mnie ten przepis
Grazyna0211 01.06.2012 18:51
super pomysł nigdy nie robiłam z ten sposób gruszek
Rybciia 07.02.2012 22:00
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat