Mus śliwkowy

Mus śliwkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki

    60 dag
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    7 łyżeczek
  • cukier

    3 łyżki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • galaretka porzeczkowa

    1 opakowanie
  • jaja

    2 sztuki
  • sól

  • bita śmietana

    1 1/2 szkalnka
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Mus śliwkowy

Śliwki oczyszczamy i dusimy je pod przykryciem razem z połową galaretki, miksujemy. Żółtka ucieramy na parze, dodajemy owocowy przecier - całość ubijamy. Dodajemy namoczoną w wodzie żelatynę. Mieszamy. Część śliwek kroimy w kostkę, dodajemy do masy. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy śmietanę, masę śliwkową i kawałki owoców. Przekładamy do formy i schładzamy w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Katarzyna/kate1980 18.11.2011 21:05
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat