Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus jabłkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 3 kg
cukier 0,5 kg
sok z cytryny 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mus jabłkowy

Kroki postępowania

1
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i odkrawamy gniazda nasienne. Owoce kroimy na kawałki - ja kroję je kratką do warzyw /tak jak na sałatkę jarzynową/, dzięki czemu szybciej się rozgotowują.Jabłka wrzucamy do garnka, dodajemy sok z cytryny i cukier /w zależności od tego jakie słodkie są jabłka/. Jeśli jabłka są mało soczyste wlewamy pół szklanki wody. Garnek stawiamy na małym ogniu i gotujemy od czasu do czasu mieszając, by mus się nie przypalił.Mus gotujemy do czasu aż cukier się rozpuści a owoce rozgotują się.
Krok 1 - Mus jabłkowy foto
2
Jeśli chcemy uzyskać jednolity mus owoce możemy zmiksować blenderem. Mus przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15-20 min.
Krok 2 - Mus jabłkowy foto
3
Tak przygotowany mus doskonale smakuje ze świeżą bułeczką ale możemy go również wykorzystać do gofrów, deserów lub ciasta.
Krok 3 - Mus jabłkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 30.11.2012 07:54
bardzo lubię
Iwka 26.11.2012 22:28
pycha
medi 26.11.2012 22:03
Babcia moja robiła taki mus z jabłek że żaden lizak nie był tak pyszny:)super sprawa ten Twój mus...jak i moje wspomnienia :):):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak