Murzynek z wiórkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pełnoziarnista

    2 szklanki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • masło

    250 gram
  • jajko

    3 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    4 łyżki
  • wiórki kokosowe

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnuszka wkładamy masło, cukier, mleko i kakao. Wszystko rozpuszczamy, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odlewamy ok. 3/4 szklanki i pozostałą masę odstawiamy do wystudzenia. Do osobnej miski przesypujemy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do mąki. Białka ubijamy z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Przestudzoną masę dodajemy do mąki i mieszamy. Następnie dodajemy białka i delikatnie wszystko łączymy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175C przez 50 minut (do suchego patyczka). Po wyciągnięciu i wystudzeniu ciasta polewamy go polewą i posypujemy wiórkami. Odstawiamy ciasto do zastygnięcia polewy. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Norgiusz 26.01.2015 16:06
uwielbiam to ciasto :)
Klausia 10.08.2014 14:33
z kokosem smakuje wybornie :)
ben-ka 01.08.2014 08:14
Najszybsze ciasto do zrobienia:)
Jolie 02.11.2013 10:28
wygląda bardzo apetycznie :)
Jodaj 02.11.2013 09:34
pyszne ciasto
Katarzyna59 02.09.2013 09:28
smaczne ciasto
Dorian 26.04.2013 23:37
apetycznie wyglada
-Natka- 04.12.2012 18:54
smakowite ciasto! uwielbiam połączenie kakao i kokosa ;)
gottrina 04.12.2012 17:39
świetne ciasto
Ola1984 04.12.2012 16:56
Porwałabym kawałek :) Pysznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat