Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
6 szt -
mąka
3 szklanki -
olej
1/2 szklanki -
woda
1 szklanka -
cukier
1 szklanka -
jabka
6 sztuk -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
kakao
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Murzynek z jabkami
Gdy piana będzie sztywna, dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Do masy jajecznej
wlać olej i wodę, wymieszać.
Powolutku dodawać przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, cały czas mieszając.
Jabłka obrać, pokroić na dość dużą kostkę i dodać do masy.
Delikatnie wymieszać. Forme natłuszczamy pieczeky 40-45min w 180stopniach
Komentarze (0)