Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynek

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
kakao 4 łyżki
jajko 4 szt
margaryna 200 g
bakalie garść
cukier 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek

Kroki postępowania

1
Margarynę rozpuścić w garnku, wlać pół szklanki wody, wsypać cukier i kakao, rozmieszać.Zdjąć z ognia, ostudzić, odlać pół szklanki do polania ciasta. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę.
Krok 1 - Murzynek foto
2
Do przestudzonej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia i żółtka, rozmieszać. Dodać bakalie.
Krok 2 - Murzynek foto
3
Dodać pianę i delikatnie wymieszać. Wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę.
Krok 3 - Murzynek foto
4
Piekarnik nagrzać do 170 st., wstawić placek i piec 40 - 45 minut. Po wystudzeniu placek polać odlaną uprzednio masą kakaową.
Krok 4 - Murzynek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 31.10.2013 07:59
lubię murzynka
Agata3 13.07.2013 18:41
pyszny, tradycyjny, niezastąpiony ;)
fotoviderek 10.06.2013 06:59
Świetne ciacho :)
Katarzyna/kate1980 07.10.2012 16:20
cudny
Ada-Gaba 03.10.2012 07:06
szybkie i dobre ciacho
Ewa6274879 02.10.2012 12:52
jedno z moich ulubionych ciast :)
Poison1988 01.10.2012 20:47
uwielbiam i jeść i piec murzynka :) tylko dodaję jeszcze orzechy włoskie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak