Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MUFFINY MARCHEWKOWO-BANANOWE

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 190 gram
cukier drobny 175 gram
Cynamon mielony Prymat 1,5 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Imbir mielony Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
olej roślinny 130 mililitrów
jajko 2 sztuki
mleko 100 mililitrów
marchewka 2 sztuki
banan 2 sztuki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: MUFFINY MARCHEWKOWO-BANANOWE

Zacznijmy od tego, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, cukier, cynamon, gałkę, sól, imbir, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, olej, jajka i mleko dokładnie razem wymieszać. Dodać startą marchew (małe oczka) i rozgniecione banany. Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć łyżeczką ciasta (do połowy).

Piec w temperaturze 160 -170 st. C (termoobieg) ok. 20-25 minut. (pierwsze 15 min. grzałka dolna).

Ja swoje muffiny ozdobiłam śmietaną, do każdej dodałam malutką marchewkę własnoręcznie zrobioną z masy plastyznej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilovebake 23.10.2012 17:32
ciekawe polaczenie
czekoladka_m 23.10.2012 15:38
tez takie robiłam, pyszne! A marchewka urocza;):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak