Muffinki cytrynowe z budyniem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • olej

    1/3 szklanki
  • mleko

    3/4 szklanki
  • sok z cytryn

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    2/3 szklanki
  • skórka cytrynowa

    1 cytryna
  • budyń waniliowy

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W jednej misce mieszamy składniki mokre (jajko, olej, mleko, sok z cytryny, skórka z cytryny), w drugiej suche (przesiana mąka, proszek do pieczenia, cukier). Składniki suche i mokre łączymy w jednej misce. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy troszeczkę mleka, jeśli za rzadka - więcej mąki. Mieszamy niezbyt długo, tylko do połączenia składników. Do foremek nakładamy po łyżce masy, na nią łyżeczkę budyniu i na wierzch więcej masy - mniej więcej do 3/4 wysokości foremek. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy ok. 15 minut (do suchego patyczka, w miejscu gdzie nie ma budyniu). Można udekorować, np. kremem z mascarpone i skórki cytrynowej. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat