Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki cytrynowe z budyniem

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
olej 1/3 szklanki
mleko 3/4 szklanki
sok z cytryn 3 łyżki
mąka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 2/3 szklanki
skórka cytrynowa 1 cytryna
budyń waniliowy 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki cytrynowe z budyniem

W jednej misce mieszamy składniki mokre (jajko, olej, mleko, sok z cytryny, skórka z cytryny), w drugiej suche (przesiana mąka, proszek do pieczenia, cukier). Składniki suche i mokre łączymy w jednej misce. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy troszeczkę mleka, jeśli za rzadka - więcej mąki. Mieszamy niezbyt długo, tylko do połączenia składników. Do foremek nakładamy po łyżce masy, na nią łyżeczkę budyniu i na wierzch więcej masy - mniej więcej do 3/4 wysokości foremek. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy ok. 15 minut (do suchego patyczka, w miejscu gdzie nie ma budyniu). Można udekorować, np. kremem z mascarpone i skórki cytrynowej. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak