Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mrożona kawa bananowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kawa rozpuszczalna 200 ml
śmietana kremówka 100 ml
mleko 50 ml
banan 2 szt
cukier 2 łyżeczki
kostki lodu 4 kostki
bita śmietana
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: Mrożona kawa bananowa

Krok 1
Banany obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do zamrażalnika na 20 minut. (Dodatkowo szklanki można od środka polać polewą czekoladową- najlepiej po ściankach szklanek, również wsadzić do zamrażalnika na 20 minut). Zaparzamy 200 ml kawy u mnie kawa mielona, zaparzona w kawiarce, lecz jak ktoś ma profesjonalny sprzęt to może użyć espresso. Cukrujemy według uznania czyli tyle ile normalnie słodzicie 200 ml kawy- ja użyłam dwóch łyżeczek. Kawę również chłodzimy za pomocą kilku kostek lodu. Banany blendujemy z kawą, dolewamy mleko, śmietankę kremówkę, mieszamy, odstawiamy. Do zimnych szklanek wlewamy po równo kawowej masy, wrzucamy jeszcze po dwie kostki lodu, dekorujemy bitą śmietaną i cynamonem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak