Przepis i sposób przygotowania na: Mrożona kawa bananowa
Banany obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do zamrażalnika na 20 minut. (Dodatkowo szklanki można od środka polać polewą czekoladową- najlepiej po ściankach szklanek, również wsadzić do zamrażalnika na 20 minut). Zaparzamy 200 ml kawy u mnie kawa mielona, zaparzona w kawiarce, lecz jak ktoś ma profesjonalny sprzęt to może użyć espresso. Cukrujemy według uznania czyli tyle ile normalnie słodzicie 200 ml kawy- ja użyłam dwóch łyżeczek. Kawę również chłodzimy za pomocą kilku kostek lodu. Banany blendujemy z kawą, dolewamy mleko, śmietankę kremówkę, mieszamy, odstawiamy. Do zimnych szklanek wlewamy po równo kawowej masy, wrzucamy jeszcze po dwie kostki lodu, dekorujemy bitą śmietaną i cynamonem. Smacznego!