Moje zielone curry

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

  • 2 garście mrozonej fasolki szparagowej

  • cebula

  • ząbek czosnku

  • troche czosnku w płatkach suszonego

  • pieprz świeżo zmielony

  • łyżeczka kurkumy (moze ciut wiecej)

  • 2 łyżki zielonej pasty curry

  • bulion drobiowy

    300 ml
  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

    1 łyżka
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • mleczko kokosowe

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Etapy przygotowania
Na rozgrzany lej wrxuciałm pokrojona w ksotek pieres, do tego pokrojona cebule, jak sie podsmażyło dodałam czosnek (oba rodzaje), oproszyłam kurkuma, dodałam troche przypraw (sypalam je stopniowo w trackie gotowania bo nie znałam ich smaku i nie wiedziałam ile będzie potrzeba) i stopniowo dodawałam pastę curry (w trakcie stopniowo zeby nie bylo za ostre). zalałam bulionem, wrzuciłam fasolke, dodałam mleczko i gotowalo sie razem przez ok 10 minut. (w takcie sypałam przyprawy i dodawalam paste). Na koniec dodałam jogurt i pieprz. Posypałam zielona częścia dymki.

Podałam z tabule czyli arabską sałatką z kuskusa ktora zrobiła kamila. Miało byc z ryżem basmati gotowanym z kurkuma, ktory byłby ciepły bo sałatka była chlodna a sos goracy i torche sie to gryzło ale skoro ja zrobiła to nie bylo wyjscia.;) I tak bylo pyszne.

Byłam pełna obaw co do tej potrawy bo zrazilismy sie do kuchni indyjskiej po wizycie w restauracji jakis czas temu ale postanowiłam zrobic cos wg władnego gustu i sie udało. Wszyskim smakowało.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kate131 26.10.2011 07:39
smaczne
eli_555 20.02.2011 21:37
pycha danie
SmacznaPyza 07.10.2010 11:54
ciekawy kolor i smak, podoba mi się

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat