Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje smaki - Kurczak palce lizać

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak (cały ) ok.1 kg
masło 30-40 g
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżeczka
papryczka chilli 1/2 łyżeczki mielona
czosnek 1-2 ząbki
tymianek 1-2 gałązki
limonka 1 szt
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Moje smaki - Kurczak palce lizać

Kroki postępowania

1
Do miseczki włożyć masło w temperaturze pokojowej, dodać wszystkie przyprawy ( imbir,pieprz, chili, papryka słodka), posiekany czosnek,skórkę otartą z limonki i listki tymianku; Wszystko razem mieszać łyżką drewnianą aż do osiągniecia jednolitej masy;
Krok 1 - Moje smaki - Kurczak palce lizać foto
2
Kurczaka opalić na ogniem (jeśli trzeba), opłukać,a następnie dokładnie osuszyć i natrzeć solą;
W tak przygotowanego kurczaka wklepać masło roztarte z przyprawami,również w środku i tam gdzie się da nawet pod skórką; Na samym końcu obłożyć go kilkoma plastrami limonki;
Krok 2 - Moje smaki - Kurczak palce lizać foto
3
Kurczaka zamknąć szczelnie w worku do pieczenia i odstawić na 1-2 h do lodówki ( można również dłużej, np. jeśli idziecie do pracy, można go przygotować rano itp);
Krok 3 - Moje smaki - Kurczak palce lizać foto
4
Tak przygotowanego kurczaka piec w 220 stopniach 1h, ostatnie 10 minut rozciąć worek do pieczenia by skórka złapała rumieńców;

ps. kurczaka można również piec bez rękawa, wtedy należy zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i raz na jakiś czas polewaćgo sokiem który wytworzył się poczas pieczenia;
Krok 4 - Moje smaki - Kurczak palce lizać foto
5
Kurczak palce lizać gotowy - smacznego!

Komentarz do konkursu "Moje smaki":
Uwielbiam dobrze doprawione potrawy, bez względu czy są one nasze rodzime czy też przywędrowały z zagranicy. Najważniejszy jest smak, który zauroczy moje podniebienie, nie boję się eksperymentować i z niecierpliwością czekam na efekty takich eksperymentów, jednym z nich jest wyżej pokazany kurczak,sama skomponowałam jego smak używając przypraw, które najbardziej lubię, do tego dodałam świeży tymianek i limonkę, które świetnie przełamały ostrość przypraw, zamieniając go w coś co można nazwać tylko "kurczak palce lizać";Proste w przygotowaniu danie w unikalnym wydaniu, czyli to co lubię w kuchni - prostota i smak!
Podsumowując moje smaki tworzę każdego dnia, mogą być tradycyjne, eksperymentalne, nowoczesne,proste, ale nie"nudne"; muszą mieć w sobie to coś, co sprawi,że na długo zostaną w pamięci,a chwila posiłku zmieni się w przyjemność dla całej rodziny;
Krok 5 - Moje smaki - Kurczak palce lizać foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 04.12.2013 20:23
świetnie przygotowany i pięknie podany
erym 11.11.2013 09:27
palce lizać!
adelajda 02.11.2013 14:01
na pewno smaczne mięsko :)
EmciaPichci 30.10.2013 09:25
mniam mniam :)
Klausia 28.10.2013 22:00
ciekawy sposób na kurczaka :)
Katarzyna/kate1980 27.10.2013 19:11
świetny kurczaczek
Róża1 27.10.2013 13:28
naprawdę taki jest:-) , a jeszcze jak pięknie podany:-)
caralajna 20.10.2013 08:03
Iwona uwielbiam Twoje riposty :) kurczak wygląda na wyśmienity!
mysza75 19.10.2013 10:48
Wygląda obłędnie kurczak :-)
beatkaa153 15.10.2013 22:06
przepyszny kurczaczek
Róża1 14.10.2013 11:31
wspaniałe mięsko!!!!!!!!!lubię takie smaki!
ankaryba 14.10.2013 08:49
pycha kurczaczek :-)
migotka28 08.10.2013 17:10
pyszny kurczaczek
Alex_M 07.10.2013 10:42
rewelacja!! musiał być przepyszny
fotoviderek 07.10.2013 07:29
Prawdziwy kurczak palce lizać :)
ONY_za_kare 06.10.2013 12:49
fantastyczny kurczak!
Ola1984 05.10.2013 20:46
Bardzo lubię pieczonego kurczaka, jako dziecko wyczekiwałam z utęsknieniem obiadu w niedzielę. U nas piekło się go zawsze na rożnie, ale taki w rękawie też czasem robię.
Ilona_eS 05.10.2013 20:20
apetyczny i fajny pomysl na kurczaka.
joanna30 05.10.2013 19:26
Baaaardzo apetyczne zdjęcie, chetnie bym zjadła nóżkę ;)
mufinka79 05.10.2013 18:23
Wspaniale upieczony kurczak :)
malaczarna23 05.10.2013 17:10
wspaniały kurczaczek
Pyszota 05.10.2013 16:54
wygląda zachęcająco
IwonaDD 05.10.2013 16:28
Pyza cieszę się,że wróciłaś z Toskanii pełna pozytywnej energii, bo aż brakowało mi twoich bezcennych uwag, następnym razem zrobię tak jak radzisz!
SmacznaPyza 05.10.2013 16:16
to masło z przyprawami dodałabym zwłaszcza pod skórę ptaka żeby mięso lepiej przeszło przyprawami a tłuszcz zapobiegł wysychaniu. W rękawie to raczej się udusił niż upiekł
Noruas 05.10.2013 16:15
bardzo zachęcająco wygląda ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak