Moje smaki - Kurczak palce lizać

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Kurczak (cały )

    ok.1 kg
  • masło

    30-40 g
  • sól do smaku

  • Pieprz biały mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • papryczka chilli

    1/2 łyżeczki mielona
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • tymianek

    1-2 gałązki
  • limonka

    1 szt
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Moje smaki - Kurczak palce lizać foto
Do miseczki włożyć masło w temperaturze pokojowej, dodać wszystkie przyprawy ( imbir,pieprz, chili, papryka słodka), posiekany czosnek,skórkę otartą z limonki i listki tymianku; Wszystko razem mieszać łyżką drewnianą aż do osiągniecia jednolitej masy;
Krok 2 - Moje smaki - Kurczak palce lizać foto
Kurczaka opalić na ogniem (jeśli trzeba), opłukać,a następnie dokładnie osuszyć i natrzeć solą;
W tak przygotowanego kurczaka wklepać masło roztarte z przyprawami,również w środku i tam gdzie się da nawet pod skórką; Na samym końcu obłożyć go kilkoma plastrami limonki;
Krok 3 - Moje smaki - Kurczak palce lizać foto
Kurczaka zamknąć szczelnie w worku do pieczenia i odstawić na 1-2 h do lodówki ( można również dłużej, np. jeśli idziecie do pracy, można go przygotować rano itp);
Krok 4 - Moje smaki - Kurczak palce lizać foto
Tak przygotowanego kurczaka piec w 220 stopniach 1h, ostatnie 10 minut rozciąć worek do pieczenia by skórka złapała rumieńców;

ps. kurczaka można również piec bez rękawa, wtedy należy zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i raz na jakiś czas polewaćgo sokiem który wytworzył się poczas pieczenia;
Krok 5 - Moje smaki - Kurczak palce lizać foto
Kurczak palce lizać gotowy - smacznego!

Komentarz do konkursu "Moje smaki":
Uwielbiam dobrze doprawione potrawy, bez względu czy są one nasze rodzime czy też przywędrowały z zagranicy. Najważniejszy jest smak, który zauroczy moje podniebienie, nie boję się eksperymentować i z niecierpliwością czekam na efekty takich eksperymentów, jednym z nich jest wyżej pokazany kurczak,sama skomponowałam jego smak używając przypraw, które najbardziej lubię, do tego dodałam świeży tymianek i limonkę, które świetnie przełamały ostrość przypraw, zamieniając go w coś co można nazwać tylko "kurczak palce lizać";Proste w przygotowaniu danie w unikalnym wydaniu, czyli to co lubię w kuchni - prostota i smak!
Podsumowując moje smaki tworzę każdego dnia, mogą być tradycyjne, eksperymentalne, nowoczesne,proste, ale nie"nudne"; muszą mieć w sobie to coś, co sprawi,że na długo zostaną w pamięci,a chwila posiłku zmieni się w przyjemność dla całej rodziny;

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mati13 04.12.2013 20:23
świetnie przygotowany i pięknie podany
erym 11.11.2013 09:27
palce lizać!
adelajda 02.11.2013 14:01
na pewno smaczne mięsko :)
EmciaPichci 30.10.2013 09:25
mniam mniam :)
Klausia 28.10.2013 22:00
ciekawy sposób na kurczaka :)
Katarzyna/kate1980 27.10.2013 19:11
świetny kurczaczek
Róża1 27.10.2013 13:28
naprawdę taki jest:-) , a jeszcze jak pięknie podany:-)
caralajna 20.10.2013 08:03
Iwona uwielbiam Twoje riposty :) kurczak wygląda na wyśmienity!
mysza75 19.10.2013 10:48
Wygląda obłędnie kurczak :-)
beatkaa153 15.10.2013 22:06
przepyszny kurczaczek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat