Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moja Halawa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza manna 100 g
mleko 3,2% 450 ml
banan 1 sztuka
migdały 50 g
miód gryczany 5 łyżki
cynamon Prymat 2 łyżki
kardamon 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Moja Halawa

Kroki postępowania

1
Dwie godziny przed przygotowaniem dania musimy zalać wodą rodzynki i odstawić.
Krok 1 - Moja Halawa foto
2
W następnej kolejności należy przelać mleko do odpowiedniego garnka z płaszczem wodnym i gotować. W czasie gotowania mleka na rozgrzaną patelnie przelać miód, prażąc na nim migdały i kaszę.
Krok 2 - Moja Halawa foto
3
Dodajemy cynamon oraz kardamon i mieszamy, uważając aby nie powstały grudy (czas prażanie jest więc naprawdę krótki). Bardzo ważne jest, aby czas prażenia zazębił się z zagotowaniem mleka, a ciepła zawartość patelni znalazła się w gotującym się mleku. Jeśli odstawimy patelnie lub będziemy zbyt długo prażyć wszystko się bardzo mocno poskleja- a to znacznie utrudni nam dalszą pracę.
Krok 3 - Moja Halawa foto
4
Gdy zawartość patelni znajdzie się już w garnku na mleko i zostanie wstępnie wymieszana dodajemy pokrojonego lub lekko ugniecionego banana. Gotujemy na wolnym ogniu i cały czas mieszamy, po około 25 minutach nasz deser powinien już być gotowy. Jeśli łyżka będzie sztywno trzymała się wbita w środek garnka, to udało nam się wszystko odpowiednio się wymieszało i zgęstniało. Jeśli lubicie aromatyczne desery ten przepis jest dla was !
Krok 4 - Moja Halawa foto
5
Podajemy na ciepło lub na zimno, najlepiej w formie kulistej. SMACZNEGO !
Krok 5 - Moja Halawa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 28.02.2014 09:07
ciekawe :)
Wojt@s
Wojt@s 12.08.2013 08:56
muszę spróbować
meg1984 04.06.2013 21:20
fajnie wygląda, ciekawe jak smakuje
adelajda 04.06.2013 20:20
mojemu mężowi będzie smakowało
gosia56 04.06.2013 20:07
napewno pycha
Kolorowa 04.06.2013 20:00
Ogólnie ta potrawa pochodzi z Indii, to jest jedynie moja autorska wersja =P
Juleczka20 04.06.2013 19:53
fajny pomysł na smaczny deser
treonina 04.06.2013 19:53
muszę spróbować :-)
Mona73 04.06.2013 19:47
takiego czegoś nigdy nie jadłam, ale warto spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak