Młoda kapusta z kiełbasą, pieczarkami i koperkiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Wiosna przynosi smaczne, zdrowe i młode warzywa. Kapusta o tej porze roku jest najsmaczniejsza i przypomina nam cudowne smaki dzieciństwa. Dziś na obiad polecam ją w wersji bezglutenowej z dodatkiem mąki ryżowej, świeżego kopru, śmietanki, drobiowej kiełbasy i brązowych pieczarek.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • młoda kapusta

    1 główka
  • kiełbasa drobiowa

    200 gramów
  • pieczarki brązowe

    5 sztuk
  • woda

    0,5 szklanki
  • cebula biała

    1 sztuka
  • śmietanka

    5 łyżek
  • świeży koper

    1 pęczek
  • masło

    3 łyżki
  • mąka ryżowa

    1 łyżka
  • sok z limonki

    2 łyżki
  • ksylitol

    2 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 ziarna
  • Majeranek suszony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0,2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Umytą kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i podlewamy 0,5 szklanki wody z dodatkiem 2 łyżek soku z limonki, płaską łyżeczką soli i 2 łyżeczkami ksylitolu (lub erytrytolu). Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i dusimy około 10 minut od momentu zagotowania.

KROK 2. Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niej pokrojone w plastry pieczarki i smażymy wszystko przez chwilę do momentu odparowania wody z grzybów.

KROK 3. Do podduszonej kapusty dodajemy podsmażoną cebulkę oraz pieczarki, a na patelni rumienimy drobiową kiełbasę pokrojoną w kostkę. Kiełbasę dodajemy do garnka wraz z 0,5 łyżeczki majeranku i dusimy wszystko przez kolejne 10 minut.

KROK 4. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąkę ryżową, a następnie śmietankę. Powstałą mieszankę dodajemy do kapusty wraz z posiekanym świeżym koperkiem i dusimy wszystko przez kolejne 5 minut. Całość doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Futka
Młodą kapustę serwujemy jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie podawane ze świeżym pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat