Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mleczko migdałowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sos pomarańczowy

kardamon 2 ziarnka
sok z pomarańczy 2 sztuki
sok z cytryny 1 łyżka
woda 100 mililitrów
cukier 3 łyżki

Lista składników

mleko 2% 500 mililitrów
cukier 2 łyzki
aromat migdałowy 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Mleczko migdałowe

Do małego rondelka wlać 1/2 szklanki mleka, wsypać 2 łyżeczki żelatyny, odstawić na 5 minut.
Postawić na małym ogniu, dodać cukier, podgrzewać żeby cukier i żelatyna się rozpuściła.( nie zagotować)
Odstawić garnek, dodać resztę mleka i aromat migdałowy, dokładnie wymieszać.
Rozlać do pucharków, odstawić do lodówki na 2 godziny.
Wycisnąć sok z 2 pomarańczy.
Wlać do małego garnka, dolać wodę, cukier i rozgniecione ziarna kardamonu.
Gotować na małym płomieniu, żeby odparowało około 3/4 płynu.
Wyłączyć palnik, dodać sok z cytryny, wymieszać.
Odstawić do wychłodzenia.
Obraną pomarańczę, pokroić w małe kawałki, poukładać na galaretce, polać każdą porcję 2 łyżkami sosu.
SMACZNEGO!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 17.04.2014 10:09
wspaniałe :)
Kejti 14.04.2014 10:09
Fajny deserek :-)
mysza75 13.04.2014 23:04
jakie fajne mleczko
Kolorowa 13.04.2014 22:26
Może być interesujące
patryska76 13.04.2014 19:20
Wygląda przepysznie! :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak