Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mirabelowo – czekoladowy dżem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mirabelki 1,5 kg
cukier 500 gram
biała czekolada 90 gram
cynamon Prymat 3/4 łyżeczki

Porada

Ilość dodanego cukru zależy od stopnia dojrzałość owoców. U mnie były one dość dobrze dojrzałe. Jeśli ktoś jest w posiadaniu mniej dojrzałych cukru trzeba dołożyć.

Przepis i sposób przygotowania na: Mirabelowo – czekoladowy dżem

Kroki postępowania

1
Mirabelki myjemy, osuszamy i usuwamy pestki.
Krok 1 - Mirabelowo – czekoladowy dżem foto
2
Gotowe przekładamy do garnka w którym będą smażone. Do owoców dodajemy cukier i smażymy je do miękkości - około 40 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając.
Miękkie śliwki delikatnie rozdrabniamy blenderem, po czym ponownie stawiamy na ogniu i dodajemy cynamon.
Krok 2 - Mirabelowo – czekoladowy dżem foto
3
Między czasie czekoladę kroimy na mniejsze części. Gdy nasz dżem osiągnie pożądaną konsystencje dodajemy do niego czekoladę. Razem smażymy jeszcze około 10 minut.
Gotowy dżemik przekładamy do przygotowanych słoiczków, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Krok 3 - Mirabelowo – czekoladowy dżem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 08.12.2016 09:27
Każdego roku niecierpliwie czekam na sezon mirabelkowy :) A potem tworzę ;)
Barbara13 07.12.2016 23:30
pyszny musi być
gusia1000 07.12.2016 21:38
Super dżem.
Renataj 07.12.2016 19:34
Z pewnością smakuje obłędnie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak