Mirabelki z koniakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier drobny żelujący

    2 kg
  • koniak

    4 łyżki
  • cytryny

    4 szt
  • mirabelki

    2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mirabelki umyć i usunąć z nich pestki. Następnie zasypać cukrem żelującym 1:1 i odstawić na ok. 12 godzin. Następnie mirabelki rozgotować i szybko przetrzeć je przez sito, dodać sok z wyciśniętych cytryn i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 5 minut . Na minutę przed końcem gotowania dodać 4 łyżki koniaku . Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić , odwrócić do góry dnem na kilka minut aby słoiki lepiej się zamknęły.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Przepisy Joanny 20.02.2014 19:16
bardzo smaczna konfitura
Ela15 08.02.2014 05:20
fajny prZepis
Mati13 31.01.2014 15:44
bardzo smaczny przepis
ONY_za_kare 20.12.2013 11:14
super pomysł!
malina 06.12.2013 09:30
dobra propozycja
berys18 01.12.2013 09:08
super pomysł
Wacław 30.11.2013 10:34
świetny pomysł na deser !
Klausia 26.11.2013 15:45
ciekawe połączenie smaków, takie jak lubię :)
Bernadeta1 14.11.2013 14:55
Robiłam z likierem pomarańczowym, smaczny dżem
Dorota59 09.11.2013 15:07
wow, warte wypróbowania

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat