Przepis i sposób przygotowania na: Miodowy z jabłkami
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Foremka 25/36.
Placek miodowy:
Z podanych składników zarobić ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 placki w 180 stopniach przez 40 minut.
Krem budyniowy:
Z mleka, cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodać stopniowo ostudzony budyń ciągle ucierając. Krem podzielić na cztery części.
Krem z jabłek :
Jabłka obieramy ścieramy na dużej tarce i smażymy. Galaretki oddzielnie rozpuścić w połowie szklanki wody. Usmażone jabłka podzielić na 2 części : do I części dodać czerwoną galaretkę, do II części żółtą galaretkę.
Przełożenie placka:
Placek miodowy-krem budyniowy-krem z jabłek z galaretką czerwoną (gęstniejący)-krem budyniowy-biszkopt –krem budyniowy- krem z jabłek z galaretką żółtą (gęstniejący)- krem budyniowy- placek miodowy.