Ewa

Miodownik bożonarodzeniowa szopka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Na ciasto:

  • mąki pszennej

    500 g
  • jajka

    3
  • brązowy cukier

    2 łyżki
  • margaryna masło

    150 g
  • miód akacjowy

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • ekstrakt wanilowy

    1 łyżka
  • kardamon

    1 ziarno
  • gałka muszkatołowa mielona

    szczypta
  • szczypta soli

  • na masęmiodową

  • cukier

    250 g
  • woda

    125 ml
  • ocet

    1 łyżeczka
  • miodu akacjowego

    100 g
  • białka

    4
  • margaryna masło

    400 g
  • ekstraktu waniliowego

    1 łyżka
  • garśc pistacji

  • szczypta soli

  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • kwaśna śmietana

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Miodownik bożonarodzeniowa szopka foto
W rondelku rozpuszczamy margarynę z miodem. W dużej misce łączymy suche składniki- mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, gałkę muszkatołową i utłuczone w moździerzu ziarno kardamonu. W oddzielnej misce wybijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Powoli stopniowo i naprzemiennie dodajemy do jajek składniki suche, margarynę połączoną z miodem oraz śmietanę. Dobrze wymieszane ciasto przekładamy na tradycyjną blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto należy rozsmarować równomiernie po całej powierzchni blachy. Pieczemy 13-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, termoobieg. Kiedy ciasto ładnie się zarumieni, a patyczek po wyciągnięciu z ciasta będzie suchy ciasto przekładamy na kratkę i z jeszcze ciepłego ściągamy papier do pieczenia. Ciasto studzimy.
Krok 2 - Miodownik bożonarodzeniowa szopka foto
Przez ten czas robimy masę. Cukier zalewamy gorącą wodą, całość zagotowujemy. Dodajemy ocet i miód i gotujemy na średnim ogniu ok. 15 minut, aż uzyskamy dość gęsty syrop.
Krok 3 - Miodownik bożonarodzeniowa szopka foto
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Białka powinny być w temp. pokojowej. Do tak ubitych białek cały czas miksują powoli, cienkim strumieniem dolewamy gorący syrop miodowy. Tak przygotowaną masę ustawiamy nad kąpielą wodną i cały czas miksujemy do uzyskania gęstej masy- pióra robota muszą ładnie "pisać" po pianie. Zajmie to ok. 5 minut. Po tym czasie miskę ściągamy znad kąpieli wodnej i cały czas miksujemy, do momentu, kiedy masa ostygnie i będzie miała temp. pokojową. Pod koniec dodajemy łyżkę ekstraktu waniliowego.
Krok 4 - Miodownik bożonarodzeniowa szopka foto
W drugiej misce ucieramy 400 g Palmy z Murzynkiem (powinna być w temp. pokojowej). Stopniowo do margaryny dodajemy masę białkowo-miodową. Masa gotowa.
Krok 5 - Miodownik bożonarodzeniowa szopka foto
Ciasto wykładamy na blat i dzielimy je na 4 części- pierwsza musi być najszersza- będzie podstawą naszej szopki , druga musi być nieco węższa od pierwszej, trzecia węższa do drugiej, a czwarta od trzeciej.
Krok 6 - Miodownik bożonarodzeniowa szopka foto
Każdy prostokąt smarujemy najpierw cienką warstwą ulubionego dżemu- ważne, żeby dżem był kwaskowaty. Idealny będzie np. z porzeczek. Na warstwę dżemu wykładamy połowę masy miodowej. Pozostałą częścią masy wyzdobimy i wyrównamy szopkę.
Pierwszy największy prostokąt układamy na ozdobnej paterze-talerzu. Na niego wykładamy nieco węższy prostokąt, na niego pośrodku trzeci kawałek ciasta, a na niego ostatni, najwęższy. Tak powstałą piramidkę- trójkąt wyrównujemy za pomocą pozostałej masy.
Krok 7 - Miodownik bożonarodzeniowa szopka foto
Na szczycie możemy przymocować gwiazdę Betlejemską wyciętą z tego samego ciasta- wystarczy przed dzieleniem ciasta na prostokąty odciąć paseczek ciasta, z którego za pomocą foremki wytniemy pożądany kształt ozdoby. Z pomocą cukrowych mazaków możemy wyzdobić nasze ciasto. Górę dekorujemy posiekanymi pistacjami. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata9 07.11.2013 20:19
śliczna szopka
joanna__s 07.11.2013 19:52
Już czuję zapach świąt.
kasienka23 07.11.2013 19:26
świetne ciasto!
elka72 07.11.2013 19:22
Zapachniało Świętami:)
reniatka 07.11.2013 16:41
ale cudeńko ;)
Sylwia26 07.11.2013 15:38
ale smakołyki :)
halina17 07.11.2013 14:30
Dobry przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat