Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Na ciasto:
-
mąki pszennej
500 g -
jajko
3 -
brązowy cukier
2 łyżki -
margaryna masło
150 g -
miód akacjowy
3/4 szklanki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
ekstrakt wanilowy
1 łyżka -
kardamon
1 ziarno -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
szczypta -
szczypta soli
-
na masęmiodową
-
cukier
250 g -
woda
125 ml -
ocet
1 łyżeczka -
miodu akacjowego
100 g -
białko
4 -
margaryna masło
400 g -
ekstraktu waniliowego
1 łyżka -
garśc pistacji
-
szczypta soli
-
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
kwaśna śmietana
150 g
Sposób przygotowania
Kroki postępowania
Pierwszy największy prostokąt układamy na ozdobnej paterze-talerzu. Na niego wykładamy nieco węższy prostokąt, na niego pośrodku trzeci kawałek ciasta, a na niego ostatni, najwęższy. Tak powstałą piramidkę- trójkąt wyrównujemy za pomocą pozostałej masy.
Komentarze (7)
Nie masz konta? Zarejestruj się