Mintaj w szafranie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż długoziarnisty

    25 dag
  • cebula

  • sól

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • olej

    1 łyżka
  • białe wino

    50 ml
  • bulion rybny

    400 ml
  • śmietana kremówka

    20 dag
  • pomidor

  • mintaj

    50 dag
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • sok z cytryny

  • kolendra

    4 gałązki
  • Szafran nitki Prymat

    1 fiolka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotuj ryż. W tym czasie posiekaj cebulę.
W rondlu rozgrzej olej, na nim zeszklij cebulę, dodaj szafran, delikatnie podsmaż. Podlej winem i gotuj ok. 5 min. Dolej bulion rybny i śmietankę. Podgrzewaj dalsze 5 min, nie doprowadzając do wrzenia. W tym czasie pokrój pomidor na ćwiartki, usuń gniazda nasienne miąższ posiekaj w drobną kosteczkę.
Opłucz ryby, osusz, pokrój w grubą kostkę. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z 2 łyżkami wody. Zagęść sos szafranowy. Dopraw solą i pieprzem kajeńskim i sokiem z cytryny, włóż ryby i na wolnym ogniu przez 5 min gotuj. Dodaj pomidora, delikatnie mieszaj. Potrawkę podawaj z ryżem. Udekoruj listkami kolendry.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat