Minigołąbki w liściach ogrórecznika

Minigołąbki w liściach ogrórecznika

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • duże liście ogórecznika

    20 szt.
  • mięso mielone wieprzowe

    500 gr.
  • cebula biała

    1 szt.
  • koperek

    1 pęczek
  • parmezan starty

    1 opakowanie
  • przyprawa do zup i potraw w płynie Kucharek

  • ketchup pikantny

  • masło do smażenia

  • kostka rosołowa

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Rozgnieść nożem główne nerwy liści ogórecznika, a następnie przelać je wrzątkiem.
2.Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na maśle z dodatkiem maggi.
3.Mięso mielone przełożyć do miski i wymieszać je z posiekanym koperkiem ( część odłożyć do dekoracji), parmezanem, cebulą i odrobiną maggi.
4.Liście ogórecznika kłaść wewnętrzną stroną do góry i nakładać na nie po łyżce stołowej farszu. Zawijać jak gołąbki czy dolmades.
5.Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim gołąbki z każdej strony.
6.Zmniejszyć płomień do minimum. Dodać 1,5 szklanki rosołu z kostki bulionowej i dusić pod przykryciem około 45 minut.
7.Pod koniec duszenia do sosu dodać ketchup oraz połowę pozostawionego koperku.
8.Poddusić wszystko około 5 minut.
9.Podawać ze świeżym pieczywem posypane koperkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ana00

11.06.2013 17:12
ciekawy ;)

adam1f

19.01.2013 01:53
dobre

angelika14

20.07.2012 11:59
łał, zaskakujące na ogóreczniku nigdy nie robiłam

Małgorzata106

23.04.2012 19:59
super

Margo1

07.09.2011 08:56
podoba mi się

stokrotka

04.08.2011 10:45
może się skuszę...

Joanna108

27.06.2011 08:51
Zachęcam do uprawiania ogórecznika w skrzynkach na balkonie lub w ogródku. Roślina jest jednoroczna. Szybko rośnie i nie sprawia żadnych kłopotów. Można ją posadzić równie dobrze w słońcu, co w półcieniu. Nie ma żadnych specjalnych wymagań. Nadaje się świetnie do wszelkiego rodzaju sałatek ,surówek czy mizerii i idealnie zastępuje ogórka. Ma świeży ogórkowy smak i zapach.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat