Mini szarlotki z chipsami jabłkowymi

Mini szarlotki z chipsami jabłkowymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    280 gram
  • masło

    150 gram
  • cukier puder

    50 gram
  • żółtka

    2 szt
  • sól do smaku

    szczypta
  • skórka cytrynowa

    1/4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1/4 łyżeczki
  • jabłka

    2-3 szt
  • sok z cytryny

    2-3 łyżki
  • cynamon mielony

    1/2 łyżeczki
  • rodzynki

    50 gram
  • migdały

    50 gram
  • wiśniówka

    2 łyżki
  • herbatniki

    50 gram
  • konfitura wiśniowa

    do dekoracji
  • imbir mielony

    1/4 łyżeczki
  • chipsy

    do jabłkowe
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mini szarlotki z chipsami jabłkowymi foto
-Przesianą mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać cukier, szczyptę soli, skórkę cytrynową , żółtka i zagnieść ciasto/jeśli jest zbyt twarde dodać odrobinę zimnej wody/. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok.30-40 min.
-Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny.
-Dodać umyte rodzynki, pokrojone migdały, cukier, cynamon, imbir, rum, pokruszone herbatniki i delikatnie wymieszać.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok.3-4 mm i wykroić krążki nieco większe od foremki, w której będą pieczone babeczki i taką samą ilość mniejszych krążków do przykrycia babeczek.
Foremki posmarować masłem i wylepić delikatnie większymi krążkami.
-Dno posmarować białkiem i nakładać po dużej łyżce farszu jabłkowego.
- Przykryć mniejszym krążkiem. Brzegi zlepić.
-Wierzch posmarować białkiem
Krok 2 - Mini szarlotki z chipsami jabłkowymi foto
-Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok 30 minut.
-Wyjmować z foremek po lekkim przestudzeniu.
-Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować chipsami z jabłek mocując je przy pomocy konfitury.
Krok 3 - Mini szarlotki z chipsami jabłkowymi foto
Chipsy jabłkowe , które użyłam do przygotowania moich babeczek wymagają nieco więcej czasu na przygotowanie , dlatego należy je zrobić wcześniej.
Umyte jabłka pokroić w poprzek w cienkie plasterki /ok.3 mm/. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i ułożyć na niej plasterki jabłek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.50 st.C. /lepiej z termo obiegiem/ i suszyć jabłka ok.3-4 godz. Jabłka można posypać cynamonem.
Krok 4 - Mini szarlotki z chipsami jabłkowymi foto
-Wierzch ozdobić małym kleksikiem konfitury /może być również wisienka/.
Krok 5 - Mini szarlotki z chipsami jabłkowymi foto
Mini szarlotki z chipsami to pyszny deser na każdą okazję.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kuchareczka2

06.12.2012 11:52
poezja , jestem zachwycona

Isia

06.12.2012 11:48
śliczne

jasiek

05.12.2012 20:49
ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat