Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pierś z kurczaka
4 szt. -
płatki cynamonowe
8 łyżek -
młoda marchew
4 szt. -
sól
według uznania -
papier do piecznia
4 arkusze -
olej
według uznania -
Bułka tarta klasyczna Prymat
4 łyżki -
jaja
4 szt.
Przepis i sposób przygotowania Mini sataye z kurczaka panierowane w płatkach cynamonowych dla dzieci Marcina Budynka
Umytą marchewkę pokroić w cienkie wstążki. Pierś z kurczaka pokroić wzdłuż na długie paski i przyprawić solą. Przygotować drewniane szpikulce do szaszłyków i nałożyć na nie kurczaka formułując literę „S”. Sataye obtoczyć w rozmąconym jajku, a następnie w rozgniecionych płatkach cynamonowych zmieszanych z bułką tartą. Przygotować arkusz papieru do pieczenia, wyciąć z niego koło wielkości patelni do smażenia. Na patelnię wlać kroplę oleju lub wody i położyć na nią papier. Szaszłyki ułożyć na papierze i smażyć bez dodatku tłuszczu. Mini sataye z kurczaka serwować z cienkimi wstążkami surowej marchewki. Smacznego!
Komentarze (9)