Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślane sakiewki z truskawkami

5.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Można się nimi zajadać, i wgryzać w nadzienie polewając sosem. Pełnia szczęścia na talerzu jak dla mnie. Nie można się od nich oderwać. Do tego szklaneczka maślanki do popicia i czego chcieć więcej.

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka 300 gramów
maślanka 200 mililitrów
olej 1 łyżka
sól 1 szczypta

Dodatkowo:

śmietana gęsta 150 mililitrów
truskawki 70 dag
borówki 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Maślane sakiewki z truskawkami

Do miski przesiewam mąkę, dodaję olej, sól i maślankę. Ciasto zagniatam rękoma. Jak klei się za bardzo dodaję mąki, a jak jest za gęste maślanki odrobinę. Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką i wałkuję. Wycinam koła przy pomocy talerzyka lub dużego pucharka. Układam truskawkę w środku i sklejam jak sakiewki. Układam na desce podsypanej mąką. Wodę zagotowuję w garnku, dodaję łyżkę oleju i do gotującej się wkładam po kilka sakiewek. Gotuję około cztery minuty od wypłynięcia na wierzch na wolnym ogniu. Pozostałe truskawki miksuję blenderem. Mus wylewam na talerz, dodaję śmietanę, sakiewki, borówki i melisę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak