Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini bagietki pszenne

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Zaczyn

drożdże świeże 15 gram
mleko 3,2% 0,5 szklanki
cukier 1 łyżeczka
mąka pszenna 1 łyżeczka

Pozostałe składniki

mąka pszenna 300 gram
margaryna 40 gram
mleko 3,2% 5 łyżek
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Mini bagietki pszenne

1. Drożdże pokruszyć do garnuszka, wlać letnie mleko i dodać mąkę i cukier, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 min do wyrośnięcia.
2. Margarynę rozpuścić.
3. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, rozpuszczoną letnią margarynę, szczyptę soli i letnie mleko. Wyrobić na gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 15-20 min w ciepłym miejscu.
4. Ciasto przerobić. Z ciasta formować małe bagietki, naciąć za pomocą noża, pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok 10 min.
5. Bagietki piec ok 30 min w temp 180 st C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak