Migdałowa Panna Cotta z granatem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier

    2 łyżki
  • panna cotta

  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
  • woda

    2 ł
  • mleko

    200 ml
  • śmietana kremówka

    250 ml
  • cukier

    60 g
  • ekstrakt z wanilii

    1 łyżeczka
  • migdały płatki

    20 g
  • cukier

    60 g
  • migdały płatki

    4 łyżki
  • wino białe

    3 łyżki
  • woda

    2 (ciepła)
  • granat

    3-4 łyżki
  • granat

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Migdałowa Panna Cotta z granatem foto
Do wykonania przepisu potrzebne są 2 średnie granaty: z ok. 1,5 wycisnąć sok, a z pozostałej połówki wydobyć ziarenka.
GALARETKA: Żelatynę namoczyć w ciepłej wodzie. W rondelku podgrzewać na małym ogniu sok z granatu z cukrem i ziarenkami, aż cukier się rozpuści, nie gotować. Dodać żelatynę, zdjąć z ognia, mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Przelać galaretkę do płaskiego naczynia, bądź foremki, tak by poziom wyniósł ok. 1 cm. Chłodzić ok 1 godz.
Krok 2 - Migdałowa Panna Cotta z granatem foto
PANNA COTTA: Żelatynę namoczyć w ciepłej wodzie. Odstawić na 5 min. Do rondelka wlać mleko i śmietanę kremówkę wraz z cukrem i ekstraktem w wanilii. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia cukru cały czas mieszając. Dodać żelatynę, energicznie mieszając, podgrzewać do pełnego rozpuszczenia żelatyny. Zdjąć z ognia, dodać pokruszone płatki migdałów. Rozlać do filiżanek i chłodzić ok 3 godz.
Krok 3 - Migdałowa Panna Cotta z granatem foto
SOS: Do rondelka wlać sok z granatu, wino oraz cukier. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotować na małym ogniu kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć, odparowując przy tym ok ¼ objętości. Zdjąć z ognia, dodać ziarenka granatu, wymieszać i wystudzić.
Krok 4 - Migdałowa Panna Cotta z granatem foto
Płatki migdałów uprażyć delikatnie na patelce bez dodatku tłuszczu.
Krok 5 - Migdałowa Panna Cotta z granatem foto
Panna cottę wyłożyć na talerzyk, podgrzewając wcześniej filiżankę przez chwilę w ciepłej wodzie. Posypać prażonymi migdałami. Z galaretki wyciąć serduszko za pomocą foremki do ciastek. Ułożyć na talerzu obok Panna cotty. Polać sosem z granatu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (54)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 13.03.2018 16:38
Deser, który nigdy się nie znudzi!
Jolanta40 27.10.2016 08:53
pięknie się prezentuje
Klausia 15.03.2016 19:30
piękne zdjęcie :)
Barbara13 17.02.2016 14:22
przepyszny deserek
dzq 14.02.2016 12:20
Takie pytanie do autora?!?!? Skąd mam wziąć sok z granatu do 3 kroku jeżeli wykorzystałem go w pierwszym ? Proponuje robić swoje przepisy użytecznymi dla innych lub nie robić wcale. Czytają to też ludzie którzy gotują raz lub dwa razy do roku...
IZABELA29 13.02.2016 17:39
Pyszna taka malinowa
UrszulaS 07.02.2016 16:07
uwielbiam takie deserki
olkaaa 12.12.2015 13:48
muszę zrobić
msmariusz 23.11.2015 23:31
bardzo lubie owoc granatu
dollce 16.10.2015 17:19
Wygląda obłędnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat