Miętusek - czekoladowe ciasto z miętowo - budyniowym kremem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    3 szt
  • cukier

    0,5 szklanki
  • mąka

    0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • kakao

    1 łyzka
  • woda

    0,4 szklanki
  • budyń śmietankowy

    1 op
  • mleko

    360 ml
  • masło

    150 g
  • cukier do masy budyniowej

    2 łyzki
  • galaretka agrestowa

    1 op
  • śmietana 36%

    200 g
  • herbatniki

    20 szt
  • czekolada do posypania

    50 g
  • landrynki

    180 miętowe
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto :

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier.

Dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.

Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą.

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 20x20.

Pieczemy 20 minut / 180C.

Zostawiamy do ostudzenia.






Warstwa miętowa:


Landrynki wkładamy do garnka.

Zalewamy wodą i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż cukierki się rozpuszczą
( a rospuszczą się napewno! )


W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy budyń z 2 łyżkami cukru a resztę mleka zagotowujemy.

Do gotującego wlewamy budyń z cukrem oraz syrop z landrynek i gotujemy do momentu zgęstnienia - cały czas mieszając.

Pozostawiamy do przestudzenia.

Masło ucieramy i po łyżce dodajemy przestudzony budyń.

Miksujemy aż powstanie jednolita masa kremowa.

Rozprowadzamy ją na upieczonym biszkopcie.

Pokrywamy warstwą herbatników.





Warstwa śmietanowa:

Galaretkę agrestową rozpuszczamy w około 3/4 szklanki wrzątku.

Dokładnie rozrabiamy.

Śmietanę ubijamy na sztywno.

Łączymy z ostudzoną i tężejącą lekko galaretką.

Masą pokrywamy herbatniki.

Posypujemy gęsto startą drobno czekoladą i zdobimy listkami mięty!

Zostawiamy w lodówce do przegryzienia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
EmciaPichci 23.09.2013 17:45
pięknie wygląda :)
mufinka79 22.05.2013 11:20
Fantastyczne ciacho, lubię z miętą :)
probofka 03.04.2013 21:09
wygląda bardzo smakowo zapewne rewelacyjny deserek n upalne dni
dwa pokoje z kuchnią 31.03.2013 17:22
bardzo fajny pomysł z tą warstwą miętową, nigdy jeszcze takiego nie widziałam!
miroslawa 31.03.2013 14:07
cudnie wygląda, napewno pyszny
Magda24 31.03.2013 12:11
też upiekę, ale już po świętach
angelika14 30.03.2013 21:56
nigdy takiego nie jadłam, po świętach na pewno wypróbuję
Kulinarna Ja 30.03.2013 21:52
ciekawy przepis!
marcia7 30.03.2013 21:41
uwielbiam połączenie mięty z czekoladą
joanna__s 30.03.2013 21:39
Uwielbiam ciasta z dodatkiem mięty. Rewelacja!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat