Przepis i sposób przygotowania na: Miętowe ravioli z kumpiakiem w słodkim groszku
Wypełnienie ravioli: kumpiaka i mozarellę bardzo drobno posiekać, wrzucić do miseczki i zagnieść z twarogiem.
Ravioli: ciasto cienko rozwałkować, na nie nakładać farsz, nałożyć drugi płat ciasta, zlepiać i wykrawać radełkiem ravioli lub użyc formy do ravioli.
Mus: piekarnik rozgrzać do 200*C i rozciętą, polaną oliwą i posypaną pieprzem i solą paprykę wstawić aż skórka się zmierzwi i lekko zbrązowi. Następnie ściągnąć skórkę i miąższ zmiksować z octem balsamicznym.
Sos: Pokrojony groszek wrzucić do garnka i podsmażyć chwilę na maśle. Do tego wlać wodę i śmietanę a następnie dodać ser. Całość gotować ok. 12 minut aż groszek lekko zmięknie, następnie wrzucić ravioli i co jakiś czas delikatnie zamieszać aż ravioli wchłoną sos i będą miękkie.
Wykończenie: Ravioli przełożyć na talerz, polać odrobiną musu z papryki, posypać utłuczonym czerwonym pieprzem i udekorować listkami mięty. Smacznego ;)