Przepis i sposób przygotowania na: MIĘTOWE NALEŚNIKI.
do jajek, mieszając co jakiś czas. Następnie dodaję wodę, porządnie
roztrzepuję. Miętę płuczę, suszę i siekam. Dodaję do ciasta, doprawiam
pieprzem. Powinno mieć ono konsystencję niezbyt gęstego ciasta
naleśnikowego. Jeśli jest zbyt gęste, dodać gazowanej wody.
Odstawiam na chwilę, aby odpoczęło.
Na małej patelni (wielkości jednego naleśnika) rozgrzewam niewielką ilość
oleju, wlewam porcję ciasta i szybko rozprowadzam ją po całej patelni.
Naleśniki mają być duże i nie za grube. Kiedy usmaży się z jednej strony,
przewracam na drugą. Ściągam z patelni i układam na ręczniczku papierowym,
aby wsiąkł w niego tłuszcz.
Ogień zmniejszam, wlewam olej, rozprowadzam porcję ciasta, smażę z obu
stron, etc. Postępuję tak z każdym następnym naleśnikiem.