Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mieszane ciasto drożdżowe

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 12 dag
olej 100 ml
drożdże suche 1 opakowania
cukier 3/4 szklanki
mleko 3/4 szklanki
mąka pszenna 3 szklanki
jajko 3 sztuki

Dodatkowo

śliwki węgierki

Przepis i sposób przygotowania na: Mieszane ciasto drożdżowe

Margarynę rozpuścić i przestudzić, mleko lekko podgrzać. Ciepłe mleko przelać do garnka lub miski, wsypać drożdże i po 1 łyżce cukru oraz mąki po wymieszaniu odstawić na kilka minut. Do rozczynu drożdżowego dodać resztę cukru, przesianą mąkę, olej i przestudzoną margarynę oraz 2 całe jajka i 1 żółtko przy pomocy drewnianej łyżki dokładnie wymieszać ciasto, starając się przy tym wtoczyć w nie jak najwięcej powietrza( ciasto jest dosyć luźne) Przygotowane ciasto odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki (36 cm na 26 cm) i po wierzchu posmarować białkiem które nam zostało z 3 jajka, następnie na cieście ułożyć dowolne owoce ja użyłam śliwek i odstawić jeszcze na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180st i piec ciasto około 35 minut po upieczeniu wystudzić i polać po wierzchu lukrem przygotowanym z 1 szklanki cukru pudru i kilku kropel wody

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 21.10.2014 10:49
wygląda przepysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak