Mięsne łódeczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka podwójny

    1 szt
  • oliwa

    5 łyżek
  • Przyprawa do kurczaka ziołowa Prymat

    1 łyżka
  • Sól morska ziołowa Prymat w młynku

  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • papryka czerwona

    1 szt
  • cebula biała

    2 szt
  • pieczareki całe

    500 g
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • jajko

    4 szt
  • mąka

  • olej do smażenia

  • mleko

    1/2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięsko pokroić w kostkę i zamarynować w oliwie z papryką słodką, solą i przyprawą do kurczaka. Odstawić do lodówki na 30 min. Paprykę oczyścić i pokroić w kwadratowe plastry, pieczarki umyć i przekroić na pól jak są duże chyba że małe to zostawić całe. Cebulę obrać i przekroić na pół a następnie ściągnąć poszczególne warstwy i pokroić na kwadraty tak jak paprykę. Przygotować patyczki na szaszłyki i nabijać po kolei pieczarkę, paprykę, mięso, cebulę i tak do końca patyczka żeby też ostatnia była pieczarka. Jajka roztrzepać dodać mleko i mąkę zrobić jak ciasto naleśnikowe. Następnie obtaczać każdy szaszłyk w cieście i w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Przed podaniem wyciągnąć delikatnie patyk i przeciąć wzdłuż na pół. Można podawać z ketchupem. Warzywa można wcześniej oprószyć solą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ppaulina 17.08.2014 12:12
pyszne miesko
Michał2 13.08.2014 16:54
smacznie wyglądają:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat