Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsne bułeczki z farszem pieczarkowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kotlety schabowe 5 sztuk
pieczarki 500 g
cebulka 2
mozzarella 100 g
wędzony boczek 5 plastów
sól
pieprz
rosół drobiowy 0,5 szklanki
masło klarowane
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat (ziołowa)

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne bułeczki z farszem pieczarkowym

Kotlety przykrywamy folią spożywczą i cienko rozbijamy. Uważamy aby nie przerwać mięsa. Oprószamy następnie solą i pieprzem z obu stron.

Pieczarki oczyszczamy i drobno kroimy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pieczarki wraz z posiekaną cebulką. Smażymy aż odparuje z nich sok, który wyciekł podczas smażenia. Gasimy ogień i wsypujemy ser. Przyprawiamy solą morską ziołową w młynku i mieszamy aby ser równo się połączył z grzybami.

Na każdy rozbity płat mięsa nakładamy po porcji farszu z patelni. Brzegi zawijamy do środka, formujemy jakby bułeczkę. Na wierzchu, w miejscu stykania się brzegów schabu, kładziemy plasterek wędzonego boczku. Obwiązujemy całość grubą nicią. Z pozostałym mięsem postępujemy podobnie. Wszystkie porcje podsmażamy z obu stron w głębokim tłuszczu i przekładamy na deskę. Delikatnie zdejmujemy nić. Układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym miejscem złączenia do dołu. Wlewamy pół szklanki rosołku. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy około 40 minut w temp. 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak