Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Mięsne bułeczki z farszem pieczarkowym

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kotlety schabowe
5 sztuk
pieczarki
500 g
cebulka
2
mozzarella
100 g
wędzony boczek
5 plastów
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
rosół drobiowy
0,5 szklanki
masło klarowane
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
(ziołowa)
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne bułeczki z farszem pieczarkowym

Kotlety przykrywamy folią spożywczą i cienko rozbijamy. Uważamy aby nie przerwać mięsa. Oprószamy następnie solą i pieprzem z obu stron.

Pieczarki oczyszczamy i drobno kroimy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pieczarki wraz z posiekaną cebulką. Smażymy aż odparuje z nich sok, który wyciekł podczas smażenia. Gasimy ogień i wsypujemy ser. Przyprawiamy solą morską ziołową w młynku i mieszamy aby ser równo się połączył z grzybami.

Na każdy rozbity płat mięsa nakładamy po porcji farszu z patelni. Brzegi zawijamy do środka, formujemy jakby bułeczkę. Na wierzchu, w miejscu stykania się brzegów schabu, kładziemy plasterek wędzonego boczku. Obwiązujemy całość grubą nicią. Z pozostałym mięsem postępujemy podobnie. Wszystkie porcje podsmażamy z obu stron w głębokim tłuszczu i przekładamy na deskę. Delikatnie zdejmujemy nić. Układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym miejscem złączenia do dołu. Wlewamy pół szklanki rosołku. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy około 40 minut w temp. 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak