Mięsne bułeczki z farszem pieczarkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kotlety schabowe

    5 sztuk
  • pieczarki

    500 g
  • cebulka

    2
  • mozzarella

    100 g
  • wędzony boczek

    5 plastów
  • sól

  • pieprz

  • rosół drobiowy

    0,5 szklanki
  • masło klarowane

  • sól morska

    (ziołowa)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kotlety przykrywamy folią spożywczą i cienko rozbijamy. Uważamy aby nie przerwać mięsa. Oprószamy następnie solą i pieprzem z obu stron.

Pieczarki oczyszczamy i drobno kroimy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pieczarki wraz z posiekaną cebulką. Smażymy aż odparuje z nich sok, który wyciekł podczas smażenia. Gasimy ogień i wsypujemy ser. Przyprawiamy solą morską ziołową w młynku i mieszamy aby ser równo się połączył z grzybami.

Na każdy rozbity płat mięsa nakładamy po porcji farszu z patelni. Brzegi zawijamy do środka, formujemy jakby bułeczkę. Na wierzchu, w miejscu stykania się brzegów schabu, kładziemy plasterek wędzonego boczku. Obwiązujemy całość grubą nicią. Z pozostałym mięsem postępujemy podobnie. Wszystkie porcje podsmażamy z obu stron w głębokim tłuszczu i przekładamy na deskę. Delikatnie zdejmujemy nić. Układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym miejscem złączenia do dołu. Wlewamy pół szklanki rosołku. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy około 40 minut w temp. 200 stopni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat