Mielonka bez szynkowara - z butelki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    1 kg
  • sól peklowa

    20 g
  • czosnek

    3 ząbki
  • kolendra roztarta

    1/2 łyżeczki
  • majeranek

    1/2 łyżeczki
  • woda

    50 ml
  • pólitrowe plastikowe butelki

    2 szt
  • pieprz czarny mielony

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mielonka bez szynkowara - z butelki foto
Mięso oczyszczamy ze wszystkiego , czego nie chcielibyście znaleźć w mielonce. Mówię o błonkach głównie, ewentualnych chrząstkach. Nie usuwajcie tłuszczu, ponieważ mielonka wyjdzie bez niego zbyt sucha. Kroimy łopatkę na mniejsze kawałki, po czym przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia mięsa o sitku ok. 5 mm.

Dodajemy do mięsa przyprawy i wodę, po czym wyrabiamy mięso dłonią, co najmniej kwadrans. Gotową masę mięsną wkładamy do butelek, starannie upychając, np. pomagając sobie trzonkiem od drewnianej łyżki. Im ściślej to zrobimy, tym mielonka będzie miała ładniejszą strukturę i kształt. Ja tu popełniłam błąd - użyłam butelki nieprzeźroczystej, więc trudno mi było obserwować proces "upychania". Przeźroczyste butelki ułatwią Wam zadanie.


Butelki z zwartością mięsną zakręcamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny.

Po upływie tego czasu robimy zabezpieczenie na nakrętkach butelek, na wzór tych, które możemy zobaczyć na szampanie. Niestety nakrętki pod wpływem ciepła zaczną się nam odkręcać, a mielonka uciekać - warto się zabezpieczyć zawczasu.U mnie wyglądało to tak :
Krok 2 - Mielonka bez szynkowara - z butelki foto
Takie butelki wkładamy do gara z wrzątkiem. Parzymy w temp. ok. 75 stopni (przydaje się termometr!) przez 1,5 godziny. Wyjmujemy, wkładamy do zimnej wody na 2 godziny ( ja dodałam do wody kostki lodu). Następnie chłodzimy butelki w lodówce przez około 8 godzin.

Teraz pozostało już tylko odciąć "dupki" butelek, odkręcić nakrętki i wypchnąć mielonki na światło dzienne :).
Krok 3 - Mielonka bez szynkowara - z butelki foto
Kroimy i jemy :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 03.04.2015 00:23
Mam różne doświadczenia z wędlinkami z butelki - zdarzyło mi się na początku mojej przygody z wyrobami domowymi, że korki mi wystrzeliły, bo woda zaczęła wrzeć ;) Na portalu o wyrobie domowych wędlin znalazłam wiele lat temu ten pomysł z butelką i drutowaniem korka, ale zapomniałam i tylko zakręciłam ;) teraz już jestem ostrożna ;) A do tego celu używam kwadratowych butelek po wodzie, która ma szersze nakrętki, niż normalne wody.
barbara11561 23.11.2013 11:38
rewelacyjna kiełbaska domowej roboty:)
magdziorka6 05.09.2013 21:42
pyszna domowa wędlinka
KasiaK90 05.09.2013 16:50
super pomysł;)
SmakolykiJoanny 05.09.2013 07:06
No genialna jesteś pierwszy raz widzę coś takiego :)
pati100015 05.09.2013 01:57
coś niesamowitego!
Lis 04.09.2013 23:37
Niesamowite - nigdy bym na coś takiego nie wpadła:)
w mojej kuchni 04.09.2013 22:02
ale pomysł...wielki +...
kasienka23 04.09.2013 21:41
świetny pomysł!
patryska76 04.09.2013 20:54
Ciekawy pomysł ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat