Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
łopatka bez kości
1 kg -
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat
20 g -
czosnek
3 ząbki -
kolendra roztarta
1/2 łyżeczki -
majeranek
1/2 łyżeczki -
woda
50 ml -
pólitrowe plastikowe butelki
2 szt -
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Kroki postępowania
Dodajemy do mięsa przyprawy i wodę, po czym wyrabiamy mięso dłonią, co najmniej kwadrans. Gotową masę mięsną wkładamy do butelek, starannie upychając, np. pomagając sobie trzonkiem od drewnianej łyżki. Im ściślej to zrobimy, tym mielonka będzie miała ładniejszą strukturę i kształt. Ja tu popełniłam błąd - użyłam butelki nieprzeźroczystej, więc trudno mi było obserwować proces "upychania". Przeźroczyste butelki ułatwią Wam zadanie.
Butelki z zwartością mięsną zakręcamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
Po upływie tego czasu robimy zabezpieczenie na nakrętkach butelek, na wzór tych, które możemy zobaczyć na szampanie. Niestety nakrętki pod wpływem ciepła zaczną się nam odkręcać, a mielonka uciekać - warto się zabezpieczyć zawczasu.U mnie wyglądało to tak :
Teraz pozostało już tylko odciąć "dupki" butelek, odkręcić nakrętki i wypchnąć mielonki na światło dzienne :).
Komentarze (10)
Nie masz konta? Zarejestruj się