Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone z kukurydzą i cebulą

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 40 dkg
cebula 1 sztuka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżeczka
curry 1/2 łyżeczki
jajko 1 sztuka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Sól ziołowa jodowana Prymat 1/2 łyżeczki
olej do smażenia
kukurydza 1 puszka
koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki
mąka pszenna 1 czubata łyżka
śmietana kremówka 1/2 szklanki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone z kukurydzą i cebulą

Kroki postępowania

1
Do mięsa dodać jajko, zioła i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Mielone z kukurydzą i cebulą foto
2
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju.
Krok 2 - Mielone z kukurydzą i cebulą foto
3
Do cebuli dodać mięso. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie.
Krok 3 - Mielone z kukurydzą i cebulą foto
4
Do mięsa dodać kukurydzę razem z zalewą, koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody. Wymieszać, gotować na małym ogniu ok. 10 minut co jakiś czas mieszając.
Krok 4 - Mielone z kukurydzą i cebulą foto
5
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i pół szklanki zimnej wody.
Krok 5 - Mielone z kukurydzą i cebulą foto
6
Zawiesinę wlać do mięsa z kukurydzą i cebulą. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Doprawić do smaku solą. Podawać np. z gotowanym ryżem lub kaszą.
Krok 6 - Mielone z kukurydzą i cebulą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 18.07.2016 11:05
super odmiana dla mielonych
mysza75 02.07.2015 09:13
jaki smaczny obiadek sama bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak