Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

midownik

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 500 gram
jajko 2 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka
masło lub margaryna 200 gram
miód 4 łyżki
cukier 200 gram

masa

mleko 1 litr
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
miód 2 łyżki
cukier 1/2 szklanki
masło 200 gram

wierzch

orzechy włoskie 2 szklanki
cukier 100 gram
masło lub margaryna 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: midownik

Mąkę, cukier,miód,masło, sodę i jaka wkładam do miski i zagniatam ciasto.Ciasto dzielę na 3 części i wkładam do lodówki na 2 godziny. Potem każdą z części rozwałkowuję i przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piekę oddzielnie przez około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
masa
z mleka odlewam 1 szklankę a resztę zagotowuję z cukrami i miodem. Mąki rozrabiam w szklance mleka a kiedy gotujące się mleko zacznie bulgotać wlewam rozrobioną mąkę, gotuję gęsty budyń. Budyń studzę. Całkowicie ostudzony budyń miksuję z masłem w temperaturze pokojowej. Masą przekładam 3 upieczone placki ciasta. Wierzch ozdabiam orzechową skorupką.
orzechowa skorupka: mało rozpuszczam z cukrem i dodaję posiekane orzechy, mieszam a przestudzone wykładam na wierzch ciasta

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 06.01.2016 21:59
oy dawno takiego nie jadłam
Ada-Gaba 06.01.2016 21:35
uwielbiam to ciasto
Megg 06.01.2016 20:44
przepyszne ciasto
Monika-twin 06.01.2016 20:42
FAjne ciasto.
JulkaTomeczek 06.01.2016 20:40
Uwielbiam to ciasto
kd045 06.01.2016 20:09
ale fajny deserek ;)
Wiktoria29 06.01.2016 19:11
ja też uwielbiam miodowniki
ania2610 06.01.2016 19:11
pyszny, bardzo lubię!
W poszukiwaniu inspiracji 06.01.2016 19:06
Mniam, wygląda pysznie :)
Kasnaj 06.01.2016 19:03
uwielbiam miodownik
gosia1988 06.01.2016 18:31
uwielbiam to ciasto - szczególnie na drugi dzień po upieczeniu,
Małgorzata92 06.01.2016 18:23
Na pewno pyszny i aromatyczny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak