Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Mcwadi, czyli gruzińskie szaszłyki z baraniny

5.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na mcwadi czyli gruzińskie szaszłyki z baraniny z papryką i cebulą.

Składniki:

baranina bez kości
500 gramów
cebula
2 sztuki
ząbki czosnku
2 ząbki
papryka czerwona
1 sztuka
papryka żółta
1 sztuka
oliwa
1 łyżka
ocet winny
1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
3 ziarna
Sklep Prymat
świeża kolendra
1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Mcwadi, czyli gruzińskie szaszłyki z baraniny

Mięso kroimy na kawałki. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem na kształt kwadratu. Obtoczyć w marynacie z octu, oliwy, octu, papryki, kolendry, czosnku i ziela. Cebulę pokroić w piórka i obłożyć mięso. Odstawić do lodówki na 4 godziny lub całą noc. Nabijać mięso na patyki do szaszłyków. Papryki pokroić w duże kawałki. Położyć szaszłyki położyć na ruszt, warzywa na tackę. Grillować wszystko aż mięso wyraźnie się zarumieni. Podawać z pieczonymi ziemniakami i grillowanymi warzywami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 05.05.2015 13:04
Z baraniny jeszcze nie jadłam ale czas to zmienić :))
IlonaAlbertos 25.04.2015 21:14
Z przyjemnością wypróbuję przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak