Mazurek cygański

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    4 szt
  • cukier

    15 dag
  • mąka

    12 dag
  • rodzynki

    5 dag
  • orzechy

    5 dag
  • daktyle

    5 dag
  • figi

    5 dag
  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • skórka cytryny

  • wafel

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W makutrze utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać sok z cytryny oraz otartą skórkę z cytryny. Rodzynki opłukać, osączyć. Daktyle, rodzynki, figi, skórkę pomarańczową i orzechy włoskie drobno pokroić. Z białek ubić pianę na sztywno, dodać żółtka, mąkę i bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem ułożyć wafel i zalać go masą . Piec w temperaturze 200 stopni około 15 minut.s

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pioge7 18.05.2012 21:23
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat