mazurek chałwowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szklanka mąki

  • mąka krupczatka

    1,2 szklanki
  • zółtka jajek

    3
  • cukier

    1,4 szklanki
  • szczypta soli

  • chałwa

    250 gram
  • śmietana 30%

    100 ml
  • ewentualnie kakao

    1/2 łyżeczki
  • orzechy włoskie

    do dekoracji
  • żurawina

    do dekoracji
  • migdały

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, mąki krupczatki, żółtek, cukru, szczypty soli zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, owinąć folią i wstawić przynajmniej na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkować (część odłożyć) i wyciąć z niego prostokąt o wymiarze 20x35 cm. Ciasto umieścić w wyłożonej pergaminem blaszce. Z odłożonego ciasta uformować wałeczek. Przykleić go do brzegów prostokąta. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Chałwę drobno posiekać lub rozdrobnić za pomocą miksera. Następnie zmiksować ze śmietaną i kakao. Wyłożyć na upieczony spód. Wierzch wyrównać. Ozdobić orzechami, migdałami i żurawiną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dorotka0000025 26.04.2012 15:32
super
marta1371 13.06.2011 22:32
Kupię chałwę i zrobię takie ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat