Maślano- orzechowe ciasteczka z wiśniami

Maślano- orzechowe ciasteczka z wiśniami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Chrupiące ciasteczka z wiśniami ze słoika.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • masło 82%

    20 dag
  • mąka

    1.5 szklanki
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • cukier

    7 łyżek
  • orzechy laskowe mielone

    2 łyżki

Dodatkowo:

  • wiśnie w syropie

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miękkie masło włożyć do miski, wsypać cukier, mielone orzechy, mąkę i oddzielone od białek żółtka.

Zagnieść ciasto i w rękach robić małe kuleczki, kłaść je na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem, palcem zrobić wgłębienie.

W każde ciasteczko włożyć wiśnie i piec ok. 20 minut w 150 stopniach C.

ben-ka
Z tej porcji otrzymamy 60 - 63 małych chrupiących ciasteczek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 03.12.2018 12:54
Smakowite i kuszące ciasteczka w Twoim wykonaniu.;)
ben-ka 03.12.2018 13:12
Dziękuję :) ciasteczka malutkie na jeden kęs i bardzo szybko znikają....szybko się je robi , ale i szybko je :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat