Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślane rogaliki z jabłkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 42 g
mąka 500 g
cukier 1/5 szklanki
jajko 1
mleko letnie 100 ml
masło 150 g
sól 1 lyzeczka
jabłko 1

Przepis i sposób przygotowania na: Maślane rogaliki z jabłkiem

Kroki postępowania

1
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, do uzyskania płynnej konsystencji. Dodajemy do letniego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie mieszamy mąkę, z cukrem, solą, jajkiem, miękkim masłem oraz wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut, ciasto musi odchodzić nam od rąk. Takie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Jabłko obieramy ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce masła, posypujemy łyżeczką cukru. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na placek i kroimy na 8 trójkątów.
Krok 1 - Maślane rogaliki z jabłkiem foto
2
Takie trójkąty smarujemy roztopionym masłem, nakładamy jabłka i zawijamy. Układamy na blaszce, formując kształt rogalika. Odstawiamy rogaliki do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je mlekiem.
Krok 2 - Maślane rogaliki z jabłkiem foto
3
Pieczemy ok, 20 minut w 170 stopniach. Po wyciągnięciu smarujemy gorące rogaliki roztopionym masłem.
Krok 3 - Maślane rogaliki z jabłkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miroslawa 13.01.2013 06:44
pyszniutkie
aginaa 12.01.2013 21:24
polecam
ziutula
ziutula 12.01.2013 21:17
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak