masa makowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    500 g
  • cukier

    300 g
  • białko

    2
  • masło

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak sparzyć i dwa razy przepuścić przez maszynkę. Następnie roztopić w rondlu masło. Dodać cukier, cukier waniliowy, olejek. Smażyć ok. 10-15 minut. Delikatnie wymieszać z ubitą pianą. Ostudzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara55 28.12.2011 15:57
bardzo lubię makowiec
kielcok1 17.11.2011 15:48
super
Katarzyna/kate1980 04.02.2011 15:20
komentarz do zdjęcia: do masy dodałam jeszcze skórkę pomarańczową oraz rodzynki i pokrojone w kosteczkę migdały.
Krzysztof42 19.09.2010 14:04
masa maku potrzebna i makowiec gotowy
caroline1983 28.07.2010 16:01
Robię podobnie
Przemek4 22.07.2010 21:03
Pyszna do makowaca
SmacznaPyza 23.05.2010 10:27
i do czego taka masa? do zimnych deserów czy do ciast, które się później piecze?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat