masa czekoladowa

masa czekoladowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    3/4 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • cukier waniliowy

  • mleko w proszku

    1 szklnka
  • kakao

    3 łyżki
  • oliwa

    3 łyżki
  • koniak

    25 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania masa czekoladowa

Mleko zagotować. Dodać cukier i cukier wanilinowy. Wymieszać wszystko. Kakao i mleko w proszku połączyć. Wsypywać je powoli do gotującego się posłodzonego mleka, ciągle mieszając (inaczej utworzą się grudki). Chwile pogotować. Następnie zdjąć z ognia. Ciągle mieszać. Stopniowo wlewać oliwę. Gdy to się zmiesza, wlać koniak i znów mieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

suzana 17.11.2011 15:05
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat