Masa cukrowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukru pudr

    80 dag
  • glukozy w proszku

    50 g
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki
  • zimnej wody

    70 ml
  • margaryny

    3 łyżeczki
  • olejek migdałowy

    1 buteleczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie :

zalać żelatynę zimną wodą,odstawić na ok 5 minut

postawić żelatynę nad parą wodną , mieszać aż się ,,rozluźni,,

wsypac glukoze,

uważać ,zeby papka się nie zagotowała! Jeśli sie zagotuje należy zacząć od nowa

Dodać margarynę i zdjąć miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi.



Wlac olejek migdałowy

połączyć papkę z cukrem pudrem, wyrabiać aż masa będzie plastyczna .
cukier puder należy dosypywać stopniowo. Jesli uznasz ,ze masa ma odpowiednią konsystencję to nie dosypuj więcej .
Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj cukru, jesli będzie zbyt sucha dodaj margarynę


Gotową mase cukrową można wałkować na blacie posypanym mąka ziemniaczaną .
Można też posmarować blat i wałek cienką warstwą planty ( ja polecam mąkę ziemniaczaną)


Rozwałkowaną mase zwinąć na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat