Przepis i sposób przygotowania na: Marynowany kurczak z warzywami
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
Aby ułatwić sobie zadanie i przyspieszyć przygotowanie obiadu po pracy, wieczorem przygotowujemy marynatę do kurczaka:
Do naczynia dodajemy słodki sos sojowy, olej rzepakowy, dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, estragon oraz oregano i dokładnie mieszamy.
Oczyszczoną ze ścięgien i włókien pierś z kurczaka kroimy w kostkę, nacieramy przygotowaną marynatą i wstawiamy do lodówki.
* na tym etapie nie dodajemy dodatkowo oleju, gdyż ten użyty do marynaty powinien być wystarczający.
Pod koniec smażenia do warzyw dodajemy zioła prowansalskie oraz doprawiamy je solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Gotowe warzywa wykładamy na talerze, dodajemy podsmażone kawałki aromatycznego kurczaka i posypujemy świeżymi listkami bazylii.
Życzę smacznego! :)