Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane papryczki chili na zimę
Przepis jest na około 10 słoików.
Papryczki dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Przygotować zalewę - do garnka wlać wodę, ocet i dodać cukier oraz sól. Zagotować.
Do każdego ze słoików wkładać ciasno paprykę oraz dodawać po około 2 liście laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego. Zalać zalewą i na koniec dodać do każdego ze słoików po 1 łyżce oleju. Mocno zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.
Tak przygotowane przetwory przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Po około 1,5 miesiąca są dobre do jedzenia.
Zalewa jest dobra do zup, sosów zamiast pieprzu, a papryka do różnych dań, sałatek, surówek czy kanapek.
Aby była mniej ostra trzeba usunąć pestki. Smacznego!