Marynowane kurki zatopione w wieprzowej galarecie, podane na sałacie z sosem winegret

Marynowane kurki zatopione w wieprzowej galarecie, podane na sałacie z sosem winegret

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Wspaniała przekąska na każdą uroczystość. Pomysł zauważyłam w programie p. Magdy Gessler, a że gotowałam wieprzową galaretę, to część jej przeznaczyłam na to danie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Galaretki z kurkami:

  • wywar mięsny

    1 litr
  • kurki marynowane

    1 słoik

Sałatka:

  • mix sałat

    0.5 opakowania
  • pomidorki

    6 sztuk
  • papryka

    1 szt.
  • sos winegret

    4 duże łyż.
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Marynowane kurki zatopione w wieprzowej galarecie, podane na sałacie z sosem winegret

Gotując galaretę wieprzową na golonce i nóżkach, odlewamy 1 litr doprawionego solą i pieprzem wywaru.

Marynowane kurki odcedzamy na sicie, a następnie przekładamy je do małych naczynek, kokilek lub miseczek, zalewamy je galaretą i odstawiamy do całkowitego stężenia.

Przed podaniem przyrządzamy sałatkę z warzyw, którą doprawiamy sosem winegret, na nią wykładamy zastygnięte galaretki, dodajemy marynowane kurki i danie gotowe.

ben-ka
Do takiej galaretki nie potrzebujemy octu, ani soku z cytryny, wystarczy dodać sporo sosu winegret do sałatki i danie jest bardzo smaczne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

ben-ka 31.01.2019 14:24
Błyskawiczna reakcja DS, wszystko poprawiane i teraz jest ok :)
Bożena Matuszczyk 31.01.2019 14:22
Spoczko, ale przepis super.;)
Bożena Matuszczyk 31.01.2019 10:58
Bardzo fajny przepis. Podana galaretka z kurkami z dodatkiem sosu winegret na pewno smakuje wybornie.;) W składnikach masz napisane kurki marynowane 1 skrzydełka, trochę nie rozumiem możesz mi wyjaśnić? czy ma być 1 słoiczek.
ben-ka 31.01.2019 14:09
Tak, teraz weszłam ns DS i zauważyłam 2 błędy, oczywiście chodzi o 1 słoiczek marynowanych kurek, najlepiej osobiście zebranych i zamarynowanych :) Błędy zaraz zgłoszę do moderatora.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat