Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Galaretki z kurkami:
-
wywar mięsny
1 litr -
kurki marynowane
1 słoik
Sałatka:
-
mix sałat
0.5 opakowania -
pomidorki
6 sztuk -
papryka
1 szt. -
sos winegret
4 duże łyż.
Przepis i sposób przygotowania Marynowane kurki zatopione w wieprzowej galarecie, podane na sałacie z sosem winegret
Gotując galaretę wieprzową na golonce i nóżkach, odlewamy 1 litr doprawionego solą i pieprzem wywaru.
Marynowane kurki odcedzamy na sicie, a następnie przekładamy je do małych naczynek, kokilek lub miseczek, zalewamy je galaretą i odstawiamy do całkowitego stężenia.
Przed podaniem przyrządzamy sałatkę z warzyw, którą doprawiamy sosem winegret, na nią wykładamy zastygnięte galaretki, dodajemy marynowane kurki i danie gotowe.
Do takiej galaretki nie potrzebujemy octu, ani soku z cytryny, wystarczy dodać sporo sosu winegret do sałatki i danie jest bardzo smaczne.![]()
Komentarze (3)