Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane czereśnie w winie z miodem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szklanka
ocet winny 0,25 szklanki
miód 2 łyżki
skorka starta z pomarańczy 1 łyżka
Goździki całe Prymat 3 szt
cynamon w kawałku do smaku
pieprz 6 ziaren
ziele angielskie 5 ziaren
sól 0,2 łyżeczki
woda 1 szklanka
czereśnie 1 kg
wino białe wytrawne 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane czereśnie w winie z miodem

Ogonki owoców przycinamy o połowę. Owoce myjemy, osączamy i układamy w słoikach. Pieprz i ziele angielskie zgniatamy w moździerzu. Wodę, wino i ocet zagotowujemy z miodem, cukrem, skórką pomarańczową, cynamonem i goździkami. Gorącą zalewą napełniamy słoiki z owocami, zakręcamy i pasteryzujemy 20 min. Podajemy do dań mięsnych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak