Marynata do kaczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kaczki

    2 średnie
  • sos sojowy

    1 łyżeczka
  • czosnek granulowany

    1/2 łyżeczki
  • majeranek otarty

    1 łyżeczka
  • liść lubczyku

    1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • pieprz ziołowy

    do smaku
  • imbir mielony

    do smaku
  • sok jabłkowy

    2 łyżki
  • olej z orzechów włoskich

    1 łyżka
  • płynny miód

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos sojowy połączyć z miodem i mieszać do połączenia - dolać olej oraz sok jabłkowy. Do marynaty dosypać pieprz ziołowy oraz czarny, mielony imbir, czosnek granulowany i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 20 minut do spęcznienia przypraw.

Piersi z kaczki umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i ułożyć na deseczce skórką do góry - ponacinać w kratkę ostrym nożem. Przełożyć mięso do grubego woreczka (np. strunowego), zalać marynatą i szczelnie zamknąć.
Wmasować intensywnie marynatę przez kilka minut, aż pokryje całe filety.

Włożyć do lodówki na 12-24 godzin przed smażeniem czy grillowaniem.
Habibi
Piersi po zamarynowaniu można zamrozić w tym samym woreczku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat