Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marmoladki w czekoladzie

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1,5 kg
pomarańcze 1,2 kg
cytryna 2 średnie sztuki
limonka 0,5 sztuki
imbir 0.3 łyżeczki
cynamon Prymat 0,5 łyżeczki
cukier 500 g
czekolada gorzka 2 sztuki
olej 2 łyżki
dynia 1 kg
Goździki całe Prymat 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Marmoladki w czekoladzie

Cały sekret tkwi w tym,żeby marmolada była naprawdę twarda, taka jaką dawniej sprzedawali na wagę, krojąc nożem. Jabłka obrałam i pokroiłam na ćwiartki, dokładnie wykrawając gniazda nasienne.Dynię oczyściłam i obrałam, starłam na tarce o grubych oczkach.
Pomarańcze sparzyłam. Jedną z nich cieniutko obrałam i pokroiłam jej skórkę. Jabłka,dynię i skórkę wrzuciłam do garnka,a potem zalałam sokiem wyciśniętym z pomarańczy i limonki.Dodałam goździki i gotowałam na najmniejszym ogniu najpierw pod przykryciem, często mieszając, a gdy wszystko już ładnie zmiękło odkryłam garnek, nie zaprzestając gotowania. Teraz już rzadziej mieszałam. Choć dużo może zależeć od garnka, trzeba wypróbować, czy nie będzie się przypalać. Trwało to długo,około 2 godzin.Można przyspieszyć zwiększając ogień i ciągle mieszając. Kiedy masa zmniejszyła swoją objętość o około połowę i była już dość gęsta zmiksowałam ją blenderem.Dodałam cynamon,imbir,cukier oraz sok z cytryn i ponownie wstawiłam na ogień. Teraz już zaczęłam mieszać częściej,obserwując jak staje się coraz ładniejsza.Na koniec zwiększyłam ogień i mieszałam nieustannie,żeby przyśpieszyć parowanie.Marmolada musi być naprawdę gęsta.Nie spada z łyżki i podczas mieszania ma ciągnące się, jasne "końcówki". Żeby się upewnić,iż jest już odpowiednia odrobinę marmolady wyłożyłam na schłodzony talerzyk i wstawiłam go do lodówki.Po 5 minutach sprawdziłam dotykając palcem, marmolada jest gotowa, gdy przy dotyku jest twarda, ale daje się formować,nie może być ciągnąca się. Kiedy była odpowiednia ściągnęłam ją z ognia i wyłożyłam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Pozostawiłam do wystygnięcia.Kiedy stężał już cały wierzch marmolady, był twardy i nie klejący, okręciłam marmoladę do góry nogami i powoli ściągnęłam z niej papier do pieczenia, ponownie pozostawiając do stwardnienia. Teraz już można wycinać foremkami dowolne kształty, albo samemu formować, co tylko przyjdzie do głowy,marmolada jeśli ma odpowiednią gęstość jest bardzo plastyczna.Wygładzać można bez problemu lekko wilgotnymi rękoma.
Wycięte marmoladki nabijałam na wykałaczkę i maczałam w ciepłej czekoladzie rozpuszczonej z olejem na parze wodnej.Studziłam wbijając wykałaczkę w jabłko.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 06.12.2012 21:21
pycha
halina17 06.12.2012 19:36
Smaczne marmoladki w czekoladzie.
Konczi 06.12.2012 19:07
Lubie takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak