Marmolada z jabłek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    3 kg
  • cukier

    1,5 kg
  • ocet 10 %

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Marmolada z jabłek foto
Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, dajemy je do rondla w którym potem będą się smażyły, zasypujemy cukrem i zalewamy octem. Zostawiamy na kilka godzin (ja przeważnie zostawiam je na całą noc ).
Krok 2 - Marmolada z jabłek foto
Po kilku godzinach jabłka mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i smażymy około 2 godziny, mieszając od czasu do czasu.
Krok 3 - Marmolada z jabłek foto
Gotową marmoladą nakładamy gorącą do wyparzonych słoików i stawiamy do góry dnem.
Krok 4 - Marmolada z jabłek foto
Jak marmolada wystygnie jest gotowa do spożycia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 01.09.2013 09:07
napewno pyszna
bietka 02.08.2013 15:01
Pyza taka marmolada nadaje się i do chleba i do ciast i do mięs :)
caralajna 02.08.2013 09:08
z tego co cytałam marmoladę robi się z cytrusów
fotoviderek 02.08.2013 07:48
Taka domowa marmolada to niebo w gębie :)
SmacznaPyza 01.08.2013 23:39
czy taka marmolada to do chleba czy jako dodatek np. do mięs ? pytam bo z dodatkiem octu....
Marta1986 01.08.2013 19:37
bardzo smaczne
Konczi 01.08.2013 18:19
smaczna marmolada, domowa zawsze najlepsza
gosia1988 01.08.2013 18:12
taka domowa to lepsza niż ze sklepu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat