marmolada z czekoladą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1kg
  • pomarańcze

    1,25kg
  • cukier

    1,1kg
  • czekolada gorzka

    250g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka umyć,nie obierając podzielić na ćwiartki.Włożyć do rondla,podlać 100ml wody i doprowadzić do zagotowania.Zmniejszyć ogień,dusić 40min,często mieszając.Wywar przelać przez gęste sito,wyciskając jabłka drewnianą łyżką(ale nie przecierając),a potem raz jeszcze przez gazę.Odlać 50ml soku.Z 1kg pomarańczy wycisnąć sok,skórki wyskrobać z miąższu.Odłożone pomarańcze sparzyć,pokroić w bardzo cienkie plasterki.Do rondla wlać 20ml wody,wsypać 200g cukru,wymieszać i gotować 20min.Wlać sok jabłkowy,sok i miąższ z pomarańczy oraz resztę cukru.Wymieszać,gotować 10min.Dodać połamaną na kawałki czekoladę.Podgrzewać,mieszając ciągle,aż czekolada się stopi.Doprowadzić do wrzenia,gotować 20min.5min przed końcem wrzucić plasterki pomarańczy.Przełożyć do wyparzonych słoiczków,zakręcić i ustawić do góry dnem aż wystygną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina47 20.01.2011 07:59
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat